Santa Claus Shop

Ohitus pääsisältöön »

Etsi sivustolta
Welcome to Santa Claus Shop
English Italian Spanish French German Chinese Japanese Russian Catalan Portuguese Finnish

Sijaintisi on:

Tilaa Joulupukin kirje!

Suomalainen Joulupukki

Joulupukin sanoma


Joulupukki haluaa sanoa kaikille maailman lapsille ja aikuisille

 

Joulupukki-kirjoittaa-kirjetta  Muistattehan olla kilttejä!


  Kiltteyshän tarkoittaa kolmea asiaa:


  1. Pitää olla ystävällinen ja avulias toisia kohtaan.

  2. Toiseksi pitää olla kiltti itseään kohtaan. Se tarkoittaa, että kannattaa kehittää itseään
      opiskelemalla, harrastamalla liikuntaa ja kirjoittamalla esimerkiksi kirjeitä sekä kaikkia muita hyviä
      asioita.

  3. Näiden lisäksi pitää olla kiltti luontoa ja eläimiä kohtaan.

  Hyvyys ja rauha ovat Joulupukille hyvin tärkeitä asioita!

  Joulupukki haluaakin korostaa, että sinun kannattaa jatkaa kaikkia hyviä harrastuksiasi myös jatkossa.

  Joulupukilla on myös aivan erityinen toive, hänen mielestään kaikilla maailman lapsilla tulisi olla
  mahdollisuus oppia lukemaan ja kirjoittamaan!

Erityisesti kannattaa pitää mielessä, että jokainen uusi päivä tuo tullessaan upeita mahdollisuuksia kaikille niille, jotka ovat ahkeria, kehittävät itseään ja uskovat tulevaisuuden unelmiinsa!

Yksi Joulupukin hartaimmista toiveista on maailmanlaajuinen lukutaito, että kaikki lapset voisivat opetella lukemaan ja kirjoittamaan omalla äidinkielellään.


Tositarinaa Joulupukista 2000-luvulla (historia)

 

 


Korvatunturi (483 m)

Korvatunturi

Kuten kaikki tietävät, on oikea Joulupukki asunut jo iät ja ajat kaukana, kaukana Korvatunturilla, Suomen Lapissa. Siellä hänellä on salainen koti ja työpajat sekä lahjavarastot ja paljon paljon muita tiloja ja rakennuksia.

 

Erikoista on se, että tien Korvatunturille tuntee vain Joulupukki itse, hänen tonttunsa ja tietysti kaikki hänen poronsa. Kartalta voit helposti löytää Korvatunturin sijainnin.

 

Korvatunturi on siitä erikoinen paikka, että siellä tontut voivat kuulla, ovatko lapset ja tietysti myös aikuiset kilttejä. Tontut kuuntelevat tarkoin kaikkien tekemisiä ja kirjoittavat havaintonsa suuriin muistikirjoihin. Kirjoihin merkitään pääasiassa kaikkia hyviä asioita, mutta tarvittaessa tontut huomioivat myös mahdolliset kiukuttelut ja ilkeydet, joita joku voi joskus vahingossa tehdä. Erityisesti ennen joulua tontut saattavat liikkua myös lasten kotien lähettyvillä tarkkailemassa kiltteystilannetta ihan paikan päällä.

 

Joulun alla Joulupukki sitten tarkastelee suurten kirjojen merkintöjä ja valmistelee kivoja lahjoja kaikille kilteille. Jos kirjoissa sattuu olemaan jonkun kohdalla merkintä tuhmuudesta, niin Joulupukki voi tuoda jouluna myös risuja. Onneksi tällaisia tapauksia ei viime vuosina ole ollut, koska kaikki ovat olleet niin kovin kilttejä.

Tiesitkö muuten että Suomessa, Joulupukin kotimaassa, hän vie itse lahjat kilttien lasten koteihin. Sisään tullessaan hän esittää vielä tarkistavan kysymyksen: ”No onkos täällä kilttejä lapsia?” Kodeissa lapset usein laulavat Joulupukille pienen joululaulun ja lupaavat olla kilttinä myös seuraavan vuoden ajan. Sitten Joulupukki jakaa lahjat lasten itse avustaessa pakettien tunnistamisessa. Monissa maissa Joulupukki jättää lahjapaketit koteihin silloin, kun lapset nukkuvat. Vanhemmat antavat lahjat sitten lasten herättyä, kun Joulupukki on jo kaukana menossa takaisin kotiinsa Korvatunturille.

Joulupukin Pajakylä

 

Joulupukki siis asuu avustajiensa, tonttujen, kanssa Korvatunturilla. Kuitenkin hän päätti jo aikoja sitten, että hän haluaa tavata ihmisiä myös muina aikoina kuin jouluna. Niinpä hän monien tutkimusten jälkeen päätti rakennuttaa hyvien ystäviensä avustuksella oman pajakylän Rovaniemen kaupungin lähelle paikkaan, jossa pohjoiseen menevä valtatie ylittää maagisen pohjoisen napapiirin.

 

Joulupukki halusi, että hänen Pajakylänsä lähellä pitää olla kansainvälinen lentokenttä, jonka kautta vieraat voivat kaikkialta maailmasta tulla häntä tervehtimään. Samoin hän halusi, että seudulla pitää olla kaupunki, jossa vieraat voivat yöpyä ja nähdä pohjoisen ihmisten elämää ja luontoa turvallisesti hyvien oppaiden avulla. Nämä ehdot täyttyvät hyvin nykyisessä paikassa Rovaniemellä, Napapiirillä.

Joulupukin-Kammari

 

Joulupukin Pajakylä sijaitsee 8 km Rovaniemeltä pohjoiseen. Tarkat koordinaatit ovat 66º33’07” pohjoista leveyttä ja 25º50’51” itäistä pituutta pohjoisella napapiirillä.

Pajakylässä on Joulupukin oma päärakennus, jossa hänellä on oma toimisto ja vastaanottotilat. Marraskuussa 2007 Joulupukille valmistui uudet entistä suuremmat ja hienommat tilat. Uudessa Kammarissa on monenlaisia jännittäviä yksityiskohtia. Hienoimpana on ajansäätölaite, jolla Joulupukki voi hidastaa maapallon aikaa Jouluna. Näin hän ehtii hyvin käymään kaikkien kilttien luona eri puolilla maailmaa.

Joulupukki on muuten tuonut sinne Korvatunturilta pienen osan suurista kirjoistaan. Kirjoja voi ihailla hyllyssä, mutta niiden sisältöä ei vieraat saa katsoa. Sen saa tehdä vain Joulupukki itse ja tontut.

 

Pajakylässä on myös Joulupukin Pääpostitoimisto, joka on ehkä hienoin postikonttori koko maailmassa. Sitten hänellä on oma Shopping Center, jossa on tarjolla aitoja lahjatavaroita ja monia kauniita esineitä. On kahviloita ja ravintoloita ja monenlaisia ohjelmapalvelupaikkoja. On myös ihan erikoinen taiteilijatontun ateljee. Talviaikaan Pajakylässä on todella hieno tunnelma, kun ympäristö on puhtaan valkoisen lumen peittämä ja monenlaiset jouluvalot tuovat valoa hämärään päivään.


Muuta tärkeää

Joulupukki on niin tyytyväinen Pajakyläänsä, että hän vierailee siellä nykyisin päivittäin. Sinäkin voit tulla häntä katsomaan mihin vuodenaikaan tahansa. Niin, Joulupukki kulkee omalla porollaan Korvatunturin ja Pajakylän väliä. Joku onnellinen on joskus nähnytkin hänet poron reessä kulkemassa tuota matkaa.

 

Sinun kannattaa muistaa, että noilla ”paikallisilla työmatkoillaan” Joulupukki käyttää yhden poron vetämää rekeä tai pulkkaa. Sitten kun hän jouluna lähtee viemään lahjoja, niin tontut valmistelevat sen suuren reen matkakuntoon ja vetämään asettuu suuri määrä kokeneimpia rekiporoja.

Edellä mainittujen asioiden vuoksi Rovaniemestä onkin vähitellen muodostunut Joulupukin kotikaupunki. Vuosittain sadattuhannet matkailijat käyvät siellä tervehtimässä Joulupukkia ja ihailemassa kaunista talvista luontoa. Kesällä vieraat kokevat muun muassa ihmeellisen keskiyön auringon Joulupukin kotimaassa. Esimerkiksi yliäänikone Concorde oli lähes 20 vuoden ajan vakiovieras Joulupukin omalla lentokentällä.

Joulupukin yhteistyökumppaneita

 

Lapissa ja koko Suomessa on suuri määrä sekä pieniä että suuria yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat Joulupukin yhteistyökumppaneita.

 

Näistä voidaan mainita mm. kansallinen lentoyhtiö, rautatieyhtiö, monia bussi- ja taksifirmoja, hotelliketjuja, kauppaliikkeitä, tavaroita valmistavia yrityksiä, IT-yrityksiä, telekommunikaatio-yrityksiä, ohjelmapalvelufirmoja ja monia monia muita. Tärkeä rooli on monilla paikallisilla ja valtakunnallisilla radio- ja TV-kanavilla sekä printtimedialla. Onpa semmoinenkin kuin Joulupukki TV, joka tekee kaikenlaista kivaa internettiin. Rovaniemen Teatteri esittää jouluaikana näytelmiä, kansantanssiryhmät avustavat Joulupukkia monissa tilaisuuksissa ja yksittäiset taiteilijat ovat kehittäneet monen moisia asioita Joulupukin elämästä. Onpa Joulupukin Pajakylän ja hänen lentokenttänsä läheisyyteen on rakennettu ihan oikea Santa Claus Technology Park high-tech -yrityksiä varten. Rovaniemen lentokenttä on nimetty kansainvälisissä ilmailupiireissä (IATA), kaikissa virallisissa kenttämanuaaleissa, Joulupukin viralliseksi lentokentäksi.

 

Santa's-Technology-Park

 

 

Lisäksi monet oppilaitokset, leikkikouluista yliopistoon saakka tekevät yhteistyötä Joulupukin kanssa. Rovaniemen ammattikorkeakoulussa toimi oikea Joulupukkikoulu, josta valmistui Joulupukin avustajia ja seremoniamestareita. Lapsille tarkoitettuja tonttukouluja on myös eräissä matkailukeskuksissa.

Alueen kunnat ja monet valtion organisaatiot, kuten lääninhallitus, toimivat Joulupukin taustatukena hänen tärkeässä työssään kiltteyden sanoman levittämisessä ja monissa muissa Joulupukin toivomissa toimissa.   Rovaniemi   Joulupukin Pajakylä


Suomen Lappi

Kuten kaikki tietävät, Joulupukki asuu Suomen Lapissa. Suomi on huipputeknologiamaa, jossa ilma on puhdasta ja luonto hyvin tärkeä asia suomalaisille. Turhaan ei Suomea kuvailla tuhansien järvien (lähes 200 000) ja metsien maana unohtamatta neljää vuodenaikaa.

Lappi on siitä erikoinen maa, että siellä vuodenaikojen vaihtelut ovat erittäin voimakkaita.

Talvi
Talvi on pitkä ja pimeä. Talvella Lapissa on aina lunta. Aurinko ei nouse ollenkaan. Sinertävä hämärä, kaamos, laskeutuu kaiken ylle. Maisemaa valaisee kuu, tähdet sekä välillä hienot revontulet. Valkoinen lumi heijastaa jännästi valoa. Talvella lämpötila voi laskea jopa -20º C - -40º C. Ulkona voi kuitenkin olla pitkiäkin aikoja ja laskea pulkkamäkeä tai hiihtää metsässä, kun pukee lämpimät talvivaatteet ylle.

Joulupukki-ja-poro

Revontulet
Revontulia voi nähdä talvisina öinä kirkkaalla taivaalla. Vanhan uskomuksen mukaan revontulet ilmestyvät taivaalle, kun kettu juoksee tuntureilla. Ketun häntä sinkoaa kipinöitä sen hipaistessa lumikinoksia.

Revontulet

Kevät
Kevät puhkeaa vihreyteen nopeasti pitkän talven jälkeen ja päivät valkenevat. Aurinko tulee taas esiin ja vähitellen lumi sulaa vedeksi.

Kesä
Juhannuksen aikoihin Lapissa näkyy keskiyön aurinko. Ihan totta, aurinko ei laske ollenkaan! Erikoisuutena ovat valoisten päivien lisäksi valoisat yöt. Kesällä voi uida joessa tai järvissä. Kalastus on todella suosittu harrastus. Lapissa kesä on melko lyhyt. Lämpötila voi kuitenkin nousta joinakin päivinä jopa +25º C. Pienet kesäiset sateet vain raikastavat ilmaa ja luontoa.

Syksy
Lyhyen kesän jälkeen saapuu syksy, jolloin luonto puhkeaa väriloistoon. On todellinen elämys patikoida Lapin tuntureille ruskan aikaan, syyskuussa.

Porot
Lappiin kuuluvat luonnollisesti porot.
Kuten tiedät, porot ovat väriltään harmaita, mutta joskus saattaa nähdä ihan valkoisenkin poron. Poroilla on upeat sarvet ja ne ovat ihan kilttejä eläimiä. Porot asuvat pääasiassa Lapin tuntureilla, mutta joskus niitä saattaa nähdä lähellä Napapiiriäkin syömässä harmaata jäkälää.


Suomalainen joulu

Perinteet

Suomessa joulua vietetään 24. – 26.12. välisenä aikana. Monet ryhtyvät valmistelemaan joulua jo marraskuussa tehden mm. joulukoristeita kotiin ja kuuseen sekä leipomalla piparkakkuja ja torttuja. Jo joulukuun alussa kauppoja aletaan koristelemaan jouluvaloihin. Joulukuussa lapset laskevat päiviä jouluun ja useimmilla on oma joulukalenteri, josta aina aamuisin avataan yksi luukku. Joulukalenteri voi sisältää upeita jouluaiheisia kuvia tai jopa suklaakaramelliä.

Jouluaatoksi haetaan oikea joulukuusi metsästä tai käydään ostamassa se kuusenmyyjältä. Joulukuusi koristellaan perheen kesken ja sytytetään kynttilät. Jouluaattona Suomessa julistetaan Joulurauha ja sen jälkeen hiljennytään kodeissa joulunviettoon.

Joulupukki vierailee

Joulupukki saapuu jouluaattona pienten lasten kotiin tuomaan lahjat. Hänellä on punainen nuttu, liivit ja pellavapaita sekä lämpimät saappaat. Sisään astuessaan hän kysyy:

 

 

"Onko täällä kilttejä lapsia?"

Jouluaatto

 

 

 

Perinteisiin kuuluu, että jos olet ollut koko vuoden kilttinä, niin Joulupukki tuo lahjoja. Kaikki suomalaiset lapset tietävät, että jos et ole ollut kilttinä, niin Joulupukki voi tuoda risuja. Perimätiedon mukaan Joulupukin ei koskaan ole tarvinnut tuoda kenellekään risuja.

Joululaulut, kirkossa- ja hautausmailla käynti ja jouluruoka sekä joulusauna kuuluvat suomalaiseen perusjoulunviettoon. Aikuiset muistelevat usein omia lapsuuden ajan joulujaan.

Jouluaatto aloitetaan syömällä makoisaa riisipuuroa. Useissa perheissä luetaan jouluevankeliumi. Päivemmällä syödään joulun pääruokaa: kinkkua tai joskus kalkkunaa itsetehdyn sinapin kera, kalaa, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa sekä rosollia.

Joulupäivä vietetään perheen kesken, mutta jo seuraavana päivänä, joka on Tapaninpäivä, perheillä on tapana käydä vierailulla sukulaisten ja tuttavien luona.

Joulun jälkeen ryhdytään odottamaan Uuden Vuoden vaihtumista. Joulukuusi viedään pois kotoa Loppiaisena, jolloin jouluaika päättyy.


© Oy Santa Claus Greeting Center Ltd. Risto Huhtala 2009